Áttelepített termelés felfuttatása

Alaphelyzet

Megbízónk, egy USA-beli családi vállalkozó Nyugat-Európából telepítette át termelését, ami aránylag kevés tényleges ipari gyártást, viszont csomagolást és logisztikát jelentett. Innen kívánta ellátni egész Európát, és részben megoldani az alapanyag-beszerzést.

Akkor fordultak hozzánk, amikor már 3 hónapja itt üzemeltek a gyártósorok, de a kapacitáskihasználás nemhogy a korábbi (és kevésnek titulált) 80%-ot nem érte el, de a 60% fölé is nehezen mozdult. A piac igényelte a terméket, de félő volt, hogy a vevők elfordulnak, ha rendszeresek lesznek a késések.

Projekt feladatok

Interim menedzserünk korábban élelmiszeripari multinál és hazai kisebb-nagyobb cégeknél szerzett gyártási, minőségügyi és első számú vezetői tapasztalatokat. Itt kifejezetten a termelési anomáliák megszüntetése, a kapacitáskihasználtság tartós, 90% feletti elérése volt a cél. A tulajdonos, és az általa hozott minőségügyes nem beszélt magyarul, az ügyvezető a korábbi kelet-európai kereskedő lett.

Az interim menedzser a számára kitűzött fő cél elérése érdekében nem kellett tekintettel legyen a körülményekre, és mindent alárendelt a logisztika által diktált termékösszetétel minél gyorsabb előállításának. Konfliktusokat vállalt fel szinte mindenkivel, de a tulajdonossal megérttette, hogy e nélkül lehetetlen a gyors változás. Az első hónap után a megbízó még nem volt biztos benne, hogy jól választott, de a harmadik hónap végén már mosolyogva mesélte, hogy miket csináltak együtt. Az ötödik hónapra gyakorlatilag elértük a kitűzött célt, interim menedzserünk teljes körű projektvezetőként egy újabb gépsor áttelepítését is megkapta.

Eredmények

Az eredetileg hat-nyolc hónapra tervezett munka a hatodik hónap végén oda vezetett, hogy a megbízó interim menedzserünket immár ügyvezetőként kívánta a továbbiakban foglalkoztatni. A kölcsönösnek mutatkozó igénynek nem tudtunk és nem is akartunk ellenállni…