terhes pocakkal dolgozo noi vezeto

Vezetőként szülési szabadságon: innovatív megoldás, amellyel mindkét fél nyer

Bár az utóbbi évtizedekben javuló tendenciát mutat a vállalaton belüli nemi egyenlőségre való törekvés, a munkaerőpiacon még mindig gyakori a 28-35 év közötti nők hátrányos megkülönböztetése potenciális gyermekvállalási szándékuk miatt. Ugyanezen okból a nők karrierépítése és magasabb pozícióba lépése is számtalanszor akadályokba ütközik. Sok vállalat ugyanis a nők szülési szabadságát egy olyan nehézségnek látja, amelyre az egyetlen megoldás, ha nem is alkalmazza őket, pláne nem vezető pozícióban. Emiatt az – egyébként hibás – berögződés miatt a cégek jelentős mértékű magasan kvalifikált és kompetens munkaerőpotenciáltól esnek el.

Legújabb blog cikkünkben más megvilágításba helyezzük a témát és bemutatunk egy olyan innovatív megoldást, amellyel mindkét fél csak nyerhet.

Karrier és gyermekvállalás

A helyzet javult ugyan az elmúlt időszakban, a nők alulreprezentáltsága a vezetői pozíciókban továbbra is jelentős, ami a legfelsőbb szinteken a legszembetűnőbb: a nagyvállalatok csupán 16%-ának, míg a kisvállalatok 26%-ának van női vezetője.

Ennek fő oka, hogy a gyermekvállalás aktualitása miatt a vállalatok gyakran elutasítják a 28-35 év körüli nők jelentkezését. Ezzel azonban óriási munkaerőpotenciált és jelentős profitot szalaszthatnak el. Ezt mutatja az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) 2018-as felmérése is, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a nemek közötti egyenlőségre és sokszínűségre irányuló vállalati kezdeményezések hatására emelkedett a cégek nyeresége.

Ezek alapján felmerül a kérdés, hogy mit tehetnek azok a cégek, amelyek nem szeretnének számtalan kiváló, magasan képzett jelöltet elszalasztani, valamint egyenlő esélyeket akarnak biztosítani a női alkalmazottaik számárai?

Az interim menedzsment szakértő megoldást nyújt a szülési szabadság idejére is

Szülési szabadság: a hagyományos alternatívák

A vezető beosztásban lévő menedzserek átmeneti pótlása nagy kihívást és sok esetben nehézséget okozhat a vállalatok számára például a szülési szabadság idejére.

A cégek többsége jellemzően két hagyományos megoldást – vagy ezek kombinációját – alkalmaz erre a helyzetre:

Átszervezés: azaz a meglévő munkaerő és folyamatok átszervezése, illetve a szülési szabadságra távozó menedzser feladatainak felosztása a kollégák között. Ez a megoldás több szempontból is problémát okozhat. Egyrészt a munkavállalókat túlságosan leterhelhetik a plusz feladatok, amely általános elégedetlenséghez és a munka minőségének romlásához vezethet. 

Emellett pedig általánosságban elmondható, hogy a menedzser személyének és szaktudásának hiánya az általa vezetett részleg, végső soron pedig a teljes vállalat egyensúlyát felboríthatja, amelynek súlyos következményei lehetnek akár már rövid távon is.

Új vezető felvétele: a szülési szabadság idejére alkalmazotti állományba felvett új menedzser a vállalatok másik gyakori megoldása az átmeneti vezetőpótlásra. Ebben az esetben azonban számolniuk kell egy jellemzően hosszadalmas és sok esetben költséges kiválasztási, valamint felvételi folyamattal. Minél magasabb a pozíció szintje és komplexebb a szaktudás, amit pótolni kell, annál nehezebb helyzetben vannak a cégek. Az új ideiglenes vezető beilleszkedése és betanítása időigényes, a szülési szabadság végével pedig vagy az új vezetőnek, vagy a visszatérő menedzsernek fel kell mondani, amely mindkét esetben költséges eljárás a cég számára. 

Vannak olyan cégek amelyek határozott időtartamú szerződéssel igyekeznek megoldani az átmeneti vezetőpótlást. Egy egy kockázatos döntés, hiszen ha a próbaidő lejárta után a vállalat valamiért úgy dönt, hogy szeretné elbocsátani, akkor az eredeti munkaszerződés szerinti időtartam végéig ki kell fizetnie a menedzser bérét. 

A cégek a fenti nehézségekre hivatkozva tartanak a női vezetők alkalmazásától, pedig nem kellene, hogy így legyen. Hazánkban is van már olyan innovatív, megoldásközpontú lehetőség, amelynek segítségével zavartalanul működhet a vállalat a szülési szabadság ideje alatt az alkalmazottak túlterhelése és új vezető felvétele nélkül.

Interim menedzsment: innovatív megoldás amellyel mindkét fél nyer 

A fenti felmérések adatai alapján látható, hogy a nőknek még napjainkban is gyakran választaniuk kell a gyermekvállalás és a karrierjük között. A vállalatok pedig továbbra is számtalanszor elutasítják a nők jelentkezését,vagy előléptetését a várható szülési szabadság miatt. Ahogyan azt fentebb is láthattad a hagyományos megoldások –  mind az átszervezés, mind pedig az új munkatárs ideiglenes feltétele – sok rizikóval jár a cégek számára. Ez utóbbi ráadásul gyakran okoz szorongást a várandós anyukákban, hogy esetleg elveszíthetik állásukat. 

Mit tehetnek a felek?

Az interim menedzsment gyors és hatékony megoldást nyújt vezetőpótlásra olyan átmeneti időszakra, mint például a szülési szabadság. Az interim menedzserek kiváló szakemberek és tapasztalt vezetők, akik a munkábaállást követően gyorsan átlátják a helyzetet és azonnal átveszik az alkalmazott vezető feladatait. Friss perspektívával, releváns tapasztalattal, know-how-val és értékes interperszonális készségekkel állnak a cégek rendelkezésére, majd megbízásuk lejártával távoznak.

Az interim menedzsment mind a munkáltató mind pedig a szülési szabadságra készülő női vezető számára ideális, megoldásközpontú alternatívát nyújt.

Interim menedzser - hatékony vezetőpótlási megoldás a szülési szabadság idejére

Előnyök a vállalatok számára:

 • Rugalmasabb szülői, apasági és szülési szabadság biztosítása, amely vonzóbbá teheti céget a munkavállalók számára.
 • A vállalat zavartalanul működik tovább a vezető távollétében.
 • Nincs szükség szervezeti átalakításokra vagy a munkaerő átszervezésére a szülési szabadság idejére.
 • Nem kell új alkalmazott felvételére időt, energiát valamint pénzt elkülöníteni.
 • Elkerülhetik a hosszadalmas betanítási és beilleszkedési időszakot: az interim menedzser a kezdést követően azonnal, átlátja a feladatokat és megkezdi hatékony munkáját a vállalat céljai mentén. 

Előnyök a női vezetők számára:

 • Nem kerülnek hátrányos helyzetbe az állásinterjúkon és karrierépítése során.
 • Nincs rivalizálás.
 • Nem kell az állásuk elvesztésétől tartaniuk a szülési szabadság miatt.
 • Rövid idő alatt át tudják adni feladataikat a kompetens interim menedzser számára.
 • Beosztottjaik és/vagy a futó projektjei szakértő kezekbe kerülnek.
 • Kompromisszumok és negatív következmények nélkül mehetnek el hosszabb szülési szabadságra, ha szeretnének. 

Végszó

A szülési szabadság mind a munkáltató mind pedig a várandós munkavállaló számára kihívást jelentő időszak, amelyre az interim menedzsment hatékony és professzinális megoldást nyújt. 

Szülési szabadságra megy az egyik vezetőd, vagy te magad várandós vezetőként szeretnéd átmenetileg szakértőre bízni a munkád? Az Interim Kft-re számíthatsz: közel 20 év tapasztalatával, dedikált projektmenedzserrel és kiváló szakemberekből álló interim menedzser csapattal állunk rendelkezésedre. Ha érdekel a lehetőség vagy további kérdésed van a témában kérd díjmentes konzultációnkat.

20 Évesek lettünk

Két évtizede élen járunk a hazai interim vezetőpótlásban. Innovatív és tartós megoldást biztosítunk a legváratlanabb helyzetekre is.