Sabbatical-ra mentem, hidd el mindkettőnknek jó lesz

Egy viszonylag új, egzotikusan csengő HR fogalom a sabbatical, ami egyszerre jelenthet megoldást a munkavállalónak, és komoly kihívást a cégeknek. Mi az a sabbatical – vagy más néven alkotói szabadság? Miért mennél el egy teljes évre – és hogyan térhetsz vissza? Mit tehetsz cégvezetőként, ha sabbatical-ra megy az egyik kulcsembered? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben – kivesézzük a sabbatical fogalmát, minden nézőpontból.

A sabbatical jelentése

Röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy ez egy hosszú idejű, fizetés nélküli szabadság. A normál vakációval ellentétben a legrövidebb sabbatical is néhány hónapos, de inkább a fél éves és egy éves időtartam népszerű.

Az egzotikus hangzású név a héber “shabbat” szóból ered, és bibliai vonatkozása is van: a „sabbatical year” – magyarul a szombatév – a termőföld hetedik éve, amikor nem vetnek rá, hanem megpihen és feltöltődik (Mózes harmadik könyve, 25. fejezet) – de ugyancsak kapcsolható a hetedik naphoz is, amikor a teremtő megpihent. A közös vonás tehát az átmeneti leállás, feltöltődés – kiszakadás egy időre abból, ami addig volt: a munkavállaló kipiheni a fáradalmakat, a stresszt, megvalósítja régóta dédelgetett álmait, legyen az egy könyv megírása, egy világkörüli út, egy új vállalkozás beindítása – vagy akár egy átképzés. 

Hazánkban átlagosan 5-7 év munkaviszony után szokás a sabbatical lehetőségét előhozni. Külföldön már jóval elterjedtebb, és a tapasztalatok alapján úgy tűnik, a rendkívüli és hosszú távollétből mindkét fél számára előnyös – de persze vele járó a komoly kihívásokról is szót kell ejteni. Nézzük meg közelebbről, mit jelent az alkotói szabadság munkavállalói és munkáltatói oldalról!   

vezető távozik hátára vetett zakóval

Sabbatical munkavállalói szemmel

Hosszú éveket dolgoztál le, alig volt időd a saját személyes céljaiddal haladni, és az is lehet, hogy már nagyon felgyűlt a sok stressz, kialvatlanság, munkahelyi konfliktus… és kapsz egy évet, hogy regenerálódj, majd újult erővel visszatérhess – élnél vele? A munkavállalók nagy része igen (egyes kutatások 70% feletti hajlandóságot mutatnak), és a világ vezető cégeinek több, mint 20%-ka ajánl is már sabbatical lehetőséget. 

Nem csak neked izgalmas ez, hanem mindenkinek: a téma népszerűsége egyre nő. Egyre több sabbatical-ról szóló cikk jelenik meg, és Linkedin-en is biztos láttál már olyan ismerőst, aki épp sabbatical-on tölti idejét. 

A sabbatical lehetősége tehát egyre inkább perspektívára kerül a munkahelyeken. Amire munkavállalóként figyelned kell:

 • Alapuljon kölcsönös megegyezésen. Neked és a vezetőségnek is legyen világos, mi ezzel a célod, és mikor térsz vissza. Előny, ha olyan tevékenységet, képzést, önfejlesztést is be tudsz szervezni, amiből a cég is profitál – így jóval kedvezőbb fogadtatásra számíthatsz részükről.
 • Ha a negatív dolgok miatt érzed szükségét, fontos, hogy ne várd meg a kiégést, amikor már túl késő lenne (a témáról ebben a cikkben írtunk bővebben): ez esetben puszta menekülésről lesz szó, és nem biztos, hogy a helyzet megoldódik, mire az időtartam lejár.
 • Biztosítsd, hogy megmaradjon a pozíciód, mire visszatérsz. Ez bizalmi ügy is, de nem árt többször átbeszélni a feletteseiddel a kérdést. Ajánlhatod az interim menedzsment koncepciót is, mint kiváló, határozott idejű helyettesítést: így kész megoldással szolgálsz, mielőtt még problémát vetne fel a távolléted.

Sabbatical munkáltatóként

Felfoghatod lehetőségként, amivel kiemelheted magad az álláspiacon – hazánkban ugyanis még csak kevés cég nyújt ilyen előnyöket. De az is lehet, hogy épp a sabbatical lesz szükséges egy kulcsembered megtartásához, és ezért kezdesz foglalkozni vele. Amire munkáltatóként fontos figyelned:

 • Ne várd meg, amíg kiég az embered. Egy pár évvel ezelőtti kutatás szerint a britek 50%-ka a stressz miatt megy sabbatical-ra. Ilyen esetben megnő a kockázata, hogy az illető már nem akar visszatérni a pozíciójába, inkább máshol keres megoldást.
 • Próbálj a lehető legjobban kijönni a szituációból – bár már az is jó, hogy támogatod a kollégád céljait. Ha viszont olyan célokat is rögzíteni tudtok, amelyek a pozíciója szempontjából hasznosak – pl. továbbképzés, akkor mindketten a legjobban járhattok.
 • Biztosítsd az embered helyét, mire visszatér – ez ugyanis az egyik fő visszatartó ok, amiért a sabbaticalra vágyó alkalmazott mégsem meri meghozni e döntést. Ne szűnjön meg a pozíció, és csak határozott ideig töltse be azt egy új személy. Erre kiválóan alkalmas az interim menedzsment, lásd lentebb.
no es ferfi nezi at a statiztikakat

Így pótolhatod a vezetődet sabbatical idején

Kiesik tehát egy vezető, akinek munkája elengedhetetlen. A pozíciót azonnal be kell tölteni, legalábbis nem később, mint a sabbatical kezdete, de még jobb, ha már előbb betanítható és felkészíthető a leendő helyettes. A pótlásra általában két lehetőség kínálkozik:

 • Kiválasztás illetve előléptetés a meglévő munkaerőből. Ennek veszélye, hogy nem lehet előre tudni, tényleg megvan-e minden készsége és képessége az illetőnek az adott pozícióra; továbbá, nem túl csábító munkavállalóként csak határozott időre szerződni, nem tudva, mi következik azután. Ha meg is valósul az új felállás, és az alkalmazott helytáll, valószínűleg ő maga lép tovább, egy stabil, határozatlan idejű pozícióba.
 • Új kolléga szerződtetése. Akár saját magad rekrutálsz, akár fejvadászt vonsz be, a határozott idejű munkaviszony sok jelentkezőt lemorzsol majd. Léteznek azonban olyanok, akik kifejezetten ideiglenes helyettesítésre szakosodtak: ők az interim menedzserek.

Szerződtess interim menedzsert

Az interim menedzsment koncepció határozott idejű vezető pótlást jelent– külsősként szerződtethetsz egy profit. Alkalmazása számos előnnyel jár, a legnépszerűbbek:

 • általában túlképzett, nagy tapasztalattal rendelkező személy
 • kifejezetten határozott idejű projektet keres, így nem probléma, hogy majd el kell búcsúznotok a végén
 • nem jár az alkalmazotti munkaviszony kiadásaival – költségként számolhatod el a munkáját

E cikk szerzője pedig egy interim menedzsereket szolgáltató cég: az interim.hu, közel két évtizedes tapasztalattal bír a határozott idejű vezető pótlásban, és több száz rátermett interim menedzserrel van felvértezve. 

Ha legközelebb felmerül a sabbatical, munkáltatóként nem kell megijedned – egyszerűen pótólhatod az emberedet, egy kölcsönösen előnyös (win-win) konstrukcióban. Olvass bővebben a témáról, vagy kérd ingyenes konzultációnkat.

20 Évesek lettünk

Két évtizede élen járunk a hazai interim vezetőpótlásban. Innovatív és tartós megoldást biztosítunk a legváratlanabb helyzetekre is.