szemüveges nő számítógépen dolgozik

Projektmenedzser vagyok. És neked mi a szupererőd?

Még ezt a kérdést is felteheti egy igazán jó projektmenedzser, ugyanis annyi különböző elvárás összpontosul vele szemben, hogy mindnek megfelelni közel sem egyszerű feladat. Ebben a cikkben megnézzük, milyen képességek tesznek valakit kiváló projektmenedzserré.

A projektmenedzser projekteket menedzsel (és még jó sok mindent)

Mielőtt a tulajdonságokra rátérünk, egy pillanatra időzzünk el a projektmenedzser fogalmánál! Kezdjük az egyértelművel: a projektmenedzser feladata elsődlegesen a rábízott projektek sikerre vitele. Idáig még egyszerűnek tűnhet, azonban egy projekt jó pár szereplő együttműködésén múlik, számos részhatáridővel és talán még több olyan tényezővel és váratlan hatással, amelyek csak a munka előrehaladtával derülnek ki. 

A projektmenedzser tehát eléri, hogy minden munka idejében és eredményesen legyen elvégezve: a folyamat során összeköt – koordinál – segít – behajt – egyensúlyoz… és még számos hasonló dolgot csinál, aminek összessége szerteágazó képességeket és készségeket igényel.

szakállas férfi kolléganője mellett koncentrál

A jó projektmenedzser 7 fő ismérve

Mitől lesz valaki igazán jó projektmenedzser: veleszületett karakterjegyek szükségesek, vagy a képességek mind tanulhatók? Nézzük meg egyesével – alább feltárjuk azokat, amelyek szerintünk a legfontosabbak.

Jó vezető

A projektmenedzser általában vezető szintű pozíció, vagy vezetők és beosztottak munkáját összehangoló, magas koordinációs, illetve vezetői készségeket igénylő munkakör. Egy projektmenedzsernek szüksége van mindarra, amire egy jó vezetőnek is: képesnek kell lennie összetartani, motiválni az embereket, ellenőrizni és nyomonkövetni a folyamatokat, gondoskodni az eredmények szállításáról.

Ha részletesebben is olvasnál az aktuális vezetői elvárásokról, ajánljuk előző cikkünket: Újraértelmezett vezetői elvárásokkal indult ez az évtized

Mindenki nyelvén beszél

Vagy úgy is írhattuk volna, hogy jól kommunikál, csak ez így még túl általános kifejezés. A gyakorlatban arról van szó, hogy a projektmenedzser képes az információt szűrni (eldönteni mi releváns és mi nem), tömöríteni, és csak a lényeget átadni. Emellett képes lefordítani az egyik részleg üzenetét a másik számára, tökéletes hidat képezve a kommunikációs szakadék fölött, amely gyakran a projektben résztvevők között húzódik.

Célorientált és tárgyilagos

Elsődleges célja a munkák határidőre való teljesítése – pontosabban azt elérni, hogy mindenki nem csak határidőre, hanem az elvárt szinten (és a lehető legjobban) elvégezze a részfeladatokat. Ugyanis a sok részfeladat együttes sikere alapozza meg a teljes projekt sikerét. Csakis ez lebeg a szeme előtt, hátradőlni pedig csak a teljes projekt sikeres lezárása után fog.

Precíz (mindenben)

Gondolunk itt az említett határidőkre, de ennél jóval többre is: az átadott információban is precíz, nem torzítja azokat, a feladatokat pontosan adja ki, kellő alapossággal tervez előre, rendszerben gondolkodik – és így tovább.

nevető projektmenedzser

Kiválóan alkalmazkodik

Képes a legváratlanabb változásokat is higgadtan kezelni, alkalmazkodni a megváltozott helyzethez – nem csak a saját hozzáállását tekintve, hanem az érintetteket is segítve az alkalmazkodásban. Annyi a változó, hogy nem túlzás állítani: a projektmenedzser munkájának része a változásmenedzsment is (írtunk erről bővebben is nemrég: Változásmenedzsment – interim módra).

Képes visszaadni a hitet

Míg papíron egy projekt szépen felvázolt ütemterv, addig a valóságban sokszor inkább hullámvasútra emlékeztet. Az esetleges kudarcok, vagy a körülmények kedvezőtlen változása mind-mind kihatással vannak a projekt sikerének valószínűségére és a résztvevők lelkiállapotára is. A jó projektmenedzser képes a háborgó hullámokat lecsillapítani és visszahozni a harmóniát, motivációt – hogy a projekt újult erővel folytatódhasson.

Nem sokall be a rengeteg interakciótól

A projektmenedzser mindennapjai általában nem hosszú órás elmélyült munkákkal telnek, hanem rengeteg interakcióval. Vagy ő keres valakit, vagy őt keresik, menedzsel, összeköt, problémákat old meg, telefonál, emailezik, vagy épp megbeszélést szervez. Itt tehát erősen visszaköszön az, hogy nem minden karakter való projektmenedzsernek. Aki kevesebbet szeret kommunikálni és jobban érzi magát egyedül vagy hosszabb idejű elmélyültebb munkákkal, az ne menjen projektmenedzsernek.

Projektmenedzsment egy interim szolgáltató szemével

Az interim menedzserek megbízatásai kapcsán is gyakran előkerül a projektmenedzser munkakör. Interim szolgáltatóként gyakran segítünk:

  • projektmenedzserek átmeneti pótlásában: hirtelen felmondás, betegség, szülési szabadság vagy bármilyen más helyzet esetén, amikor előre lehet tudni, hogy csak ideiglenes pótlásról van szó – amíg megtalálják az új munkaerőt, vagy amíg visszatér a helyettesített személy.
  • különleges projektfeladatok menedzselésében: ez esetben maga a pozíció átmeneti, tehát addig lesz szükség a projektmenedzserre, amíg az adott projekt megvalósul. Interim menedzsereket gyakran bíznak meg ilyen feladattal, különösen akkor, ha az speciális szakértelmet és/vagy komoly tapasztalatot is igényel.

Ha a projektmenedzserek mellett az interim menedzsereket is megismernéd, ajánljuk további olvasásra: Ha ezek jellemzők rád, te is lehetsz interim menedzser (4 tulajdonság)