Nehéz év előtt állnak a pénzügyi igazgatók

Pénzügyi igazgatók kihívásai 2023-ban: fő fókuszterületek és megoldási lehetőségek

Az elmúlt években a bizonytalanság, valamint a folyamatos változás a vállalati mindennapok részévé vált és gyökeresen megváltoztatta azt. A feszült geopolitikai helyzet, a globális infláció, az emelkedő kamatlábak, a devizapiaci volatilitás, illetve a recesszió növekvő veszélye folyamatos kihívásokkal teli környezetet teremt a cégek és pénzügyi igazgatóik számára.

Nem létezik olyan gazdasági gyakorlat, vagy bevált stratégia, amely a jelenlegi ingatag piaci helyzetben egyértelmű és biztos iránymutatást adna a pénzügyi vezetőknek. Kétségtelenül sok fog azon múlni, hogy az adott vállalat pénzügyi tervei elég rugalmasak-e, hogy fel tudnak-e készülni több lehetséges gazdasági forgatókönyvre, illetve, hogy mennyire gyorsan tudnak majd reagálni az év közben bekövetkező változásokra.

Alábbi cikkünkben nemzetközi és hazai kutatásokat és előrejelzéseket elemzünk, amelyekből kiderül melyek a pénzügyi igazgatók várható kihívásai, illetve fókuszterületei az előttünk álló évre. Emellett pedig bemutatjuk, hogy miként nyújthat gyors és hosszú távú megoldást a jelenlegi helyzetben egy tapasztalt interim menedzser

Melyek jelenleg a hazai CFO-k legnagyobb kihívásai?

A PwC szakértői által készített legújabb kutatásból kiderült, hogy a hazai pénzügyi vezetők 73%-a úgy érzi, hogy a geopolitikai, gazdasági, valamint technológiai változások hatására mind a külső szabályozás, mind pedig a belső érdekelt felek egyre nagyobb elvárást támasztanak feléjük. 

A válaszok alapján a hazai pénzügyi igazgatók 5 legnagyobb kihívása:

 1. A jelentős globális elvándorlás miatt a jó szakemberek és képzett munkaerő megtartása.
 2. Stratégiai, komplex változások véghezvitele a bizonytalan vállalati környezetben. 
 3. Egyre nehezebb biztosítani, hogy a stakeholderek mindig pontosan lássák a CFO szerepét, valamint a lehetőségeket.
 4. A hagyományos IT rendszerek fejlesztése elkerülhetetlenné válik (pl. ERP), helyette modern, rugalmas és felhasználóbarát technológiára van szükség.
 5. A technológia és az automatizáció fontos elemei a jelenlegi transzformációnak, de a siker kulcsa továbbra is a megfelelően képzett szakemberekben, valamint változásmenedzsmentben rejlik. 

„A felmérésből azt látjuk, hogy szükségessé vált a CFO csapatának átalakítása, és ezt a pénzügyi vezetők válaszai is megerősítik. Számvitel és pénzügy területen a válaszadók 35%-a számít létszámcsökkenésre, eközben pedig nagyon jelentősen megnőtt az előző évhez képest azok aránya, akik növekedésre számítanak a kontrolling, tervezés/előrejelzés és kockázatkezelési területeken.” – Balázs Gábor, a PwC Magyarország cégtársa

Nemzetközi körkép: mire számítanak a pénzügyi igazgatók 2023-ban? 

A Deloitte legutóbbi, CFO-k körében végzett nemzetközi felmérése alapján a pénzügyi igazgatók tartós infláció miatti aggodalmai felülmúlták a recesszió lehetőségével kapcsolatos félelmeket. Ez a válaszadó vezetők véleményéből vett átlag, az eredmények azonban iparáganként eltérőek: 

 • Az energiaszektor pénzügyi igazgatói közül valamennyi válaszadó az elhúzódó inflációt jelölte meg legnagyobb várható nehézségként a következő évre.  
 • A gyógyszer- és egészségipar pénzügyi vezetőinek több mint háromnegyede (88%) szintén a tartós inflációt tartja a legnagyobb kockázati tényezőnek 2023-ban. 
 • A válaszadó távközlési/média/szórakoztató iparág CFO-i azonban a recessziótól tartanak leginkább (67%).

A várható kockázatokra adott válaszlépésként leggyakrabban a működési költségek csökkentését, valamint az új munkaerő-felvétel korlátozását jelölték meg. 

A terveik között szerepel továbbá:

 • A termelékenység növelése. 
 • A kiadások felülvizsgálata azok átsorolása, elhalasztása vagy csökkentése céljából.
 • Az ügyfeleik, illetve a cég szolgáltatásainak és/vagy termékeinek elemzése új üzleti lehetőségek felkutatása érdekében.
 • M&A (Mergers and Acquisitions) lehetőségek vizsgálata.

Mi várható hazánkban?

Számtalan pénzügyi és gazdasági elemzés, valamint prognózis készült 2023-ra, amelyek alapján várhatóan az előzőnél is nehezebb évre kell felkészülnie a magyar vállalatoknak. Az Egyensúly Intézet legfrissebb makrogazdasági előrejelzése szerint 2023-ban 0,1 százalékos GDP-növekedés várható, miközben az infláció a tavalyinál is magasabbra emelkedhet. A forint erősödésére nem számítanak, a munkaerőhiány enyhülésére viszont igen. 

A prognózis szerint a legnagyobb kockázatok 2023-ban:

 • Alacsonyabb GDP
 • Növekvő infláció
 • Az Európai Uniós források beérkezésének elhúzódása
 • Logisztikai kihívások az energiapiacon
 • A külső inflációs nyomás csökkenése és gyorsabb begyűrűzése, a forint tartósabb erősödése
 • Kereslet gyorsabb bezuhanása az építőiparban
 • Elhúzódó európai recesszió

Megoldási lehetőségek, avagy a pénzügyi igazgatók kiemelt fókuszterületei

A bizonytalan gazdasági környezetből fakadó akadályok, az üzleti környezet dinamikus változása és az egyéb várható kihívások várhatóan az alábbi területekre terelik majd a CFO-k fókuszát az előttünk álló időszakban:

Hatékonyabb cash flow menedzsment

Az Everest Group vezető nemzetközi kutatócég által, kifejezetten a pénzügyi igazgatók körében végzett 2022-es globális felmérés szerint a cash flow menedzsment hatékonyságának növelése kiemelt prioritást élvez a vállalatok jelenlegi stratégiájában. Jelentősen megnőtt a valós idejű készpénz-átláthatóságot és likviditás-előrejelzést biztosító rendszerek iránti igény, amelyek segítségével kiemelten hasznos pénzügyi analízisek, illetve előrejelzések készíthetők. Számos CFO prediktív vizsgálatot is végez a késedelmes fizetések előrejelzésére, illetve szoftverrel támogatott viselkedéselemzést alkalmaz, hogy meghatározza a határidőn túl fizető ügyfelek kezelésének legjobb módszerét.

Digitális fejlesztések és automatizmus

A fent említett felmérés alapján a megkérdezett pénzügyi vezetők 70%-a digitális technológiákba való befektetés szükségességét jelölte meg a legfontosabb feladatként. Egy 2022-es Protiviti-kutatásban többek között arról kérdezték a pénzügyi igazgatókat, hogy szervezetüknek mi a legfontosabb prioritása a következő 12 hónapban. A válaszadók nagy többsége itt is az automatizálást jelölte meg.

A pénzügyi tervezés és elemzés (FP&A) átalakulása és digitalizációja egyre fejlettebb eszközöket helyez a CFO-k kezébe. Az olyan megoldások, mint a Data Lake, a mesterséges intelligencia valamint a gépi tanulás integrációja a már meglévő rendszerekbe számtalan módon támogatja a pénzügyi szakemberek munkáját: javítja a hatékonyságot és az elemzések, valamint a beszámolók pontosságát, emellett pedig időt szabadít fel a pénzügyi osztály számára, hogy értéknövelőbb feladatokra összpontosítsanak. 

A pénzügyi folyamatok rugalmas és felhasználóbarát digitális eszközökkel történő optimalizálása elkerülhetetlenné válik a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban. A technológiai fejlődés biztosítása mellett a pénzügyi igazgatóknak gondoskodniuk kell arról is, hogy a hatékony változásmenedzsment a vállalati kultúra részévé váljon, ne pedig egyszeri, vagy alkalmankénti gyakorlattá.

Képzett munkaerő megtartása

Bár ez a terület csak közvetetten tartozik a pénzügyi igazgatók feladat- és felelősségi körébe, az egyre növekvő munkaerőhiány a teljes vállalatot, így a CFO-kat is érinti. A képzett munkaerő megtartása napjainkban még inkább kihívást jelent a vállalatok számára: a KSH legfrissebb átlagkereset adatai szerint a rekord magas infláció miatt mindössze 0,9%-kal emelkedett a reálbérek értéke 2021 azonos időszakához képest. Emellett pedig a növekvő költségek és a csökkenő fizetőképes kereslet miatt egyre több vállalatnak okoz nehézséget az erőforrások illetve befektetések optimális allokálása. A már említett digitális eszközök ezen nehézségek megoldásában is hatékony segítséget nyújtanak a szakemberek számára.

A Deloitte felmérése alapján a pénzügyi igazgatók 63%-a szerint a képzett munkaerő megtartásának leghatékonyabb eszközei a folyamatos fejlesztés, valamint a vállalaton belüli karrierlehetőségek egyértelmű meghatározása. Ezekhez elengedhetetlen a hatékony vállalati teljesítménymenedzsment módszerek kiválasztása és bevezetése. 

Kibervédelem

A Protiviti-kutatás alapján a válaszadó CFO-k 73%-a kiemelt prioritásként jelölte meg a szervezeti adatbiztonságot és adatvédelmet az elkövetkezendő 12 hónapra. A pénzügyi igazgatók döntő szerepet játszanak abban, hogy a kiberbiztonsági befektetés ne csak a potenciális kockázatokhoz igazodjon, de tükrözze a vállalat infrastruktúrájának értékét és jelentőségét, a pénzügyi rendszerektől az operatív technológiai hálózatokig. 

ESG stratégia kialakítása és fejlesztése

A megkérdezett magyarországi CFO-k 46%-a jelölte meg az ESG területet (környezeti hatások vizsgálata, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal folyamata), mint új feladatkört a munkájában. Nem véletlen, hiszen a szigorodó szabályozások, valamint a befektetések kapcsán, hazánkban is egyre inkább előtérbe kerülnek ezek a szempontok.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az ESG-hez kötődő gazdasági és társadalmi elvárások, illetve szabályozások nemcsak kihívást, de komoly növekedési potenciált is jelentenek a vállalatok számára. Az agilitás és a gyors alkalmazkodás komoly versenyelőnyhöz juttathatja a cégeket a piacon. A sikeres felkészüléshez és stratégia kialakításához érdemes megfontolni egy külső szakértő, például egy kompetens interim menedzser bevonását.

Egyre több az olyan ESG-stratégiát követő pénzügyi cég és szakember, amely fenntarthatósági szempontok alapján rangsorolja a vállalatokat, és ez alapján hozza meg befektetési döntéseit. Ebből is egyértelműen látszik, hogy nem egy átmeneti népszerűségnek örvendő trendről, hanem a hatóságok és finanszírozók által egyre inkább megkövetelt hozzáállásról van szó.

További megoldási lehetőségek a pénzügyi vezetők számára

 • Valós idejű adatok használata: a szervezeti partnerektől, beszállítóktól és ügyfelektől származó adatok valós idejű nyomonkövetése. Ennek segítségével naprakészek lehetnek a nyersanyagok elérhetőségére és költségeire, a beszállítók áraira, az ingadozó logisztikai költségekre valamint a munkaerővel kapcsolatos információkra vonatkozóan.
 • Proaktív szemlélet: az inflációs nyomásra leginkább érzékeny tényezők meghatározása, majd különböző forgatókönyveken való végigfuttatása. Ennek segítségével nemcsak a kritikus tényezők üzleti tervre gyakorolt várható hatásai mérhetőek fel, de azok mérséklési lehetőségei is könnyebben meghatárózhatóvá válnak. 
 • Szoros vállalati együttműködés: folyamatos kommunikáció fenntartása a követelésekkel foglalkozó munkatársakkal, a treasury partnerekkel, valamint az értékesítési és beszerzési osztály vezetőivel, az értékesítés optimalizálása és az árrés megőrzése érdekében.

Miként segíthet egy interim menedzser?

A vállalatok zavartalan működésének biztosítása érdekében elengedhetetlen a korábbitól eltérő szemlélet és eszközök alkalmazása. A korszerű technológiai megoldások bevezetése lehetőséget nyújt a pénzügyi vezetők számára az átlátható, rugalmas és agilis folyamatok valamint rendszerek megteremtésére. Ezzel nemcsak hatékonyabbá és ellenállóbbá tehetik a vállalatot a gazdasági környezet kihívásaival szemben, de versenyelőnyre is szert tehetnek. Emellett pedig szükség van a cég körülményeire szabott, specifikusan átgondolt és megalkotott rugalmas pénzügyi stratégiára is.  

Ezen célok elérése azonban átfogó tapasztalatot, innovatív folyamatmenedzsmentet, valamint hatékony változás- és/vagy válságmenedzsmentet igényel, amelyet nem minden esetben tudnak megoldani a szervezetek belső erőforrásból. Egy kompetens és gyakorlott interim menedzser megbízása gyors, eredményes és időtálló megoldást kínál a vállalatok számára, amelyet az együttműködés végeztével is kamatoztatni tudnak.

Összefoglalás 

Az elmúlt évek történései drasztikusan átalakították a cégek működési környezetét. Számtalan olyan folyamat és stratégia működése megkérdőjeleződött és megakadt, amelyeket évtizedeken keresztül természetesnek vettek a vállalatok. Ez a bizonytalan és nehézségekkel teli gazdasági, valamint politikai helyzet várhatóan a 2023-as évben is temérdek kihívás elé állítja majd a pénzügyi vezetőket. Erre válaszként a költségek felülvizsgálatát és optimalizálását, valamint digitális fejlesztéseket, az automatizációt, illetve a képzett munkaerő megtartására irányuló befektetéseket helyezik fókuszba a CFO-k idén.