mosolygós nő laptop előtt

Milyen a jó fejvadász és mikor kell mást választanod helyette?

Talán elsőre furcsának hathat, hogy interim szolgáltatóként miért népszerűsítjük a fejvadászatot. A téma azért indokolt, mert az interim menedzsment remekül illeszkedik a HR menedzser eszköztárába, és a fejvadászat kiegészítőjeként, helyettesítőjeként is használható. A két módszer azonban nem egymás ellensége, hanem a hatékony HR-es dupla biztosítéka

Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogyan tud a fejvadász segíteni, milyen a jó fejvadász, és hogyan egészíti ki (esetleg helyettesítheti) a fejvadász alkalmazását az interim menedzsment.

Mit csinál egy fejvadász?

Egy fejvadász jelölteket kínál és segít a kiválasztási folyamatban egy cég számára. Az elsőre durvának, túlzónak hangzó kifejezés annyiban jogos, hogy munkaerőhiány esetén tényleg szinte “vadászni” kell a megfelelő személyekre.

A fejvadász cégek kiterjedt kapcsolati hálóval és adatbázisokkal rendelkeznek. Általában így néz ki a folyamat, amikor fejvadász segítségével történik a toborzás:

  • A vállalat, amelynek munkaerő szükséges, egy fejvadász céget bíz meg a toborzásra.
  • A fejvadász cég saját adatbázisából kiválasztja a pozícióra legalkalmasabb személyeket, és egyeztet velük, hogy nyitottak lennének-e az állásra. Amennyiben nem talál, vagy túl kevés jelölt marad, a fejvadász álláshirdetést is felad.
  • A fejvadász ezután vagy átadja a cégnek a jelölteket, hogy elinduljon a kiválasztási folyamat, vagy a megbízás feltételeitől függően akár a teljes kiválasztást is levezényli. 

Ezért fordulnak a HR-esek fejvadászhoz

A legfőbb oka, amiért a cégek fejvadászt vesznek igénybe, az az idő és energia megtakarítás. Álláshirdetéseket feladni, a jelentkezőkkel egyeztetni, interjúztati, kiválasztani (akár több körben) komoly fókuszt kíván és nem kevés időbefektetéssel jár – főleg, ha egyszerre több betölteni kívánt pozícióról is szó van. A fejvadászok jelentős terhet vesznek le HR osztályok, HR menedzserek válláról azzal, hogy ezeket a feladatokat részben vagy egészben átvállalják.

nagyító piros fakockán

A jó fejvadász ismérvei

Melyek azok a jellemzők, tulajdonságok amelyek egy átlagos fejvadászt igazán jó fejvadásszá tesznek? Nincs univerzális válasz a kérdésre, de elmondható pár olyan jellemző, amely nagy mértékben hozzájárul a magas fejvadászi “minőség” eléréséhez.

Kiterjedt adatbázis

Legyen szó akár írásos formában lévő adatbázisról, vagy kiterjedt kapcsolati hálóról, mindkettőnek ugyanaz a szerepe – hogy legyen miből válogatnia, és elérje azokat a jelölteket, akikre valóban szükség van. Vannak fejvadászok, akiknek elég néhány telefont elintézniük, míg mások több ezres adatbázissal dolgoznak.

Specializáltság

Minél specializáltabb egy fejvadász, annál hatékonyabban tud dolgozni és annál mélyremenőbb interjúztatást tud folytatni. Például a kifejezetten IT biztonság területére szakosodott fejvadász hatékonyabban egyeztet IT security manager pozíció kapcsán, mint egy általános informatikai állásokra szakosodott toborzó.

Személyre szabott szolgáltatás

Egy dolog olyan jelölteket találni, akik mindenben megfelelnek a követelményeknek, és egy másik dolog olyan személyeket toborozni, akikre valóban szüksége van a megbízónak – ugyanis sokszor a személyes szimpátia, közös hang, és a jól működő kémia az, ami a kiválasztásban döntő tényező. Ha a fejvadász jól ismeri megbízóját, vagy hosszabb távon dolgozik vele, már előre látni fogja, ki felel meg és ki kevésbé, még akkor is, ha papíron ugyanolyan képzettségekkel, tapasztalatokkal rendelkezik két esélyes munkavállaló. A jó fejvadász a ki nem mondott megbízói követelményeket is megérzi, és annak megfelelően mozgatja a szálakat.

Amikor nem elég még a legjobb fejvadász sem

Lehet bármennyire jó fejvadász valaki, HR szempontból nem minden toborzási helyzetre alkalmazható a fejvadászat.

Az egyik ilyen helyzet, amikor hirtelen van szükség pótlásra, és a betöltendő pozíció vezető szintű. Minél magasabb rangú pozícióról van szó, annál nehezebb lesz gyorsan helyettesítést találni, és ez ugyanúgy igaz a szakterület specializáltságára is: minél több szaktudást igénylő feladatról, minél inkább niche jellegű pozícióról van szó, annál kisebb az esélye, hogy az ideális személy már a fejvadász kapcsolati rendszerében szerepeljen – hirdetéssel pedig túlságosan elhúzódna a keresési folyamat. 

Ugyancsak megnehezíti a fejvadászat folyamatát, ha határozott idejű pozícióról van szó. Ennek betöltése ugyanis nem túl kecsegtető a munkavállalók számára, mivel legtöbben hosszútávú, stabil munkalehetőséget keresnek. A kifejezetten rövid projektfeladatok, vagy a határozott idejű helyettesítések (betegség, sabbatical, várandósság, stb. idejére) nagy mértékben leszűkítik a jelentkezők számát.

Ilyen helyzetekre jött létre az interim menedzsment. Ennek lényege, hogy határozott idejű, illetve projektmunkákra szakosodott, nagy szaktudású és komoly tapasztalattal rendelkező, vezető személyeket külsősként foglalkoztat a megbízó. Az interim menedzser épp ilyen munkákra szakosodott, a szerződésének lejártával pedig új projektben kamatoztatja szaktudását. Az interim menedzsment azonnal alkalmazható és nem igényel betanulást.

A két HR eszköz párhuzamosan is használható – amennyiben azonnal szükséges a munkatárs, és nem határozott idejű pozícióról van szó, hanem hosszútávú lehetőségről, akkor bevonható interim menedzser arra az időre, amíg a fejvadász megtalálja az ideális jelölteket.

Interim szolgáltató: adatbázisa van, de nem fejvadász

Az említett interim menedzsereket azonban nem olyan könnyű megtalálni. Egyrészt hazánkban még kevésbé elterjedt HR megoldásról van szó, mint például a tengerentúlon, másrészt legtöbbször cégeken keresztül érhetők el ezek a személyek. Ezek a cégek az úgynevezett interim szolgáltatók – mi is épp ilyenek vagyunk: interim menedzserek toborzásával foglalkozunk. Több, mint ezer főt számláló adatbázisunk mellett azzal is segítünk, hogy az interim projektekre az interim menedzseren felül dedikált projektmenedzsert is biztosítunk, így a megbízó, az interim menedzser és a projektmenedzser egymással karöltve, folyamatos kommunikációval viszi a projektet.

Egyik legfőbb követelmény a munkánkkal szemben az azonnal reakció. Nem ritka, hogy péntek délután fut be egy megkeresés, hogy jövő hétre üzemvezető szükséges, mert valamilyen okból kiesett a kulcsfontosságú munkatárs – ilyen helyzeteket is nagy számban megoldottunk már.
HR-es vagy? A cikk konklúziójaként arra hívnánk fel a figyelmet, hogy érdemes fejvadász kontakt mellett interim szolgáltatóval is rendelkezned, mert sosem tudhatod, mikor adódik olyan szituáció, amelyre nem volt lehetőség felkészülni, viszont azonnal kell a megoldás. Ingyenes konzultációnkon szívesen mesélünk olyan projektekről, amelyeket hozzád hasonló cégeknél menedzseltünk.