Lelkes interim menedzser motiválódik

Mi motiválja az interim menedzsereket? 5 dolog, ami más vezetőket is inspirálhat

Gondoltad volna, hogy az interim menedzsment gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza? Az “ókori interim menedzserek” a római publicanus-ok, azaz adószedők voltak. Olyan időszakos feladatokkal bízták meg őket, mint a középületek építése és fenntartása, a tengerentúli csapatok ellátása és az adószedés. Az interim menedzsment hosszú utat járt be azóta. Napjainkban az időszakos menedzserek több milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le évente, csak Európában. 

Rengeteg információt találhatsz arról, hogy miért éri meg egy vállalatnak interim menedzsert alkalmaznia: például speciális technológia implementálása vagy erőforráshiány átmeneti pótlása céljából. Kevesebbet tudunk azonban a másik oldalról. Vajon miért lesz valakiből interim menedzser? Mi motiválja őket? Inspirálhatnak-e más vezetőket is? 

Alábbi cikkünkben erre keressük a választ.

1. Változatosság

Az interim menedzsment egyik legfőbb jellemzője a folyamatos változás. A menedzserek munkájában nincs két egyforma vállalat és projekt. Gyakran dolgoznak az ország különböző részein, sőt, akár külföldön is. Ez jelentős motivációt jelenthet azok számára, akik szeretik a változatosságot, és az azzal járó új kihívásokat. Az interim menedzserek átlagos életkora 50 felett van, akárcsak az állandó felsővezetőké. A különbség viszont, hogy míg az interim menedzserek rövid- és középtávú projekteken és megbízásokon dolgozva folyamatosan változtatják a munkakörnyezetüket, addig a vállalatok vezetői akár évtizedekig is ugyanott dolgoznak. Ez sajnos gyakran a motiváció elvesztéséhez és kiégéshez vezethet. Hogy kapcsolódik ehhez az interim menedzsment?

A munkahelyi kiégés ellen szolgáló sabbatical, azaz alkotói szabadság idejére például remekül alkalmazható. Ezzel két célt is elérhetsz: új látásmódot és tapasztalatot hozhatsz a cégbe az interim menedzser által. A vezető pedig szabadsága alatt feltöltődhet, inspirálódhat, motivációt gyűjthet, hogy visszatérve frissen és tettre készen álljon munkába.

2. Jó kereseti lehetőség

A munka anyagi vonzata egyértelműen az egyik fő motivációs tényező az interim menedzserek számára. Az elszámolás jellemzően napi díj alapon működik, amelynek összege a projekt hosszúságától, az elvárt óraszámtól és a feladatok mennyiségétől függ. Egy tapasztalt interim menedzser munkadíja 20-25%-al is meghaladhatja az azonos pozícióban lévő felsővezetők munkabérét, de nem teljes költségét. Ez elsőre magasnak tűnhet, nem szabad azonban elfelejteni, hogy az interim menedzser munkadíja költségként elszámolható és nem kell bérköltséget és béren kívüli juttatásokat fizetni utána.

Kalkulátorunk segítségével összehasonlíthatod egy alkalmazott vezető bérét és a kapcsolódó költségeket egy interim menedzser költségével. 

3. Autonómia

Az interim menedzserek egyik legfőbb motivációja az önálló, független munkavégzés, amely más vezetők számára is vonzó lehet.  “Az autonóm motiváció jellemzően jobb testi és lelki egészséget, pozitívabb érzelmeket, magasabb fokú kompetenciát és elköteleződést, s a heurisztikus típusú tevékenységeken való hatékonyabb teljesítményt eredményez, mint a kontrollált motiváció” (Deci és Ryan, 2000, 2008; Teixeira és mtsai, 2012)¹. Ez a mondat remekül összefoglalja, hogy mennyi pozitív hatása van az autonómiának a munkavégzés során. 

Az interim menedzserek esetében ez kiegészül még a cégpolitikától, a vállalaton belüli erőviszonyoktól és belső harcoktól való függetlenséggel is. 

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy az interim menedzser nem egyenlő a szakmai  tanácsadóval. Utóbbi ugyanis csak javaslatokat tehet. Az interim menedzser független szakemberként rendelkezik a célok eléréséhez szükséges döntési hatáskörrel is.

Mosolygó öltönyös telefonáló férfi irodaépület előtt.

4. Új tapasztalatok, új iparágak megismerése 

A folyamatos tanulás és tapasztalatszerzés elengedhetetlen ahhoz, hogy egy interim menedzser versenyképes maradjon a piacon. Az élethosszig tartó tanulás azonban nemcsak nekik, hanem az állandó senior menedzser is motiváló tényező lehet: segít naprakészen tartani a szakmai tudást, elkerülni a kiégést és akár új szakmai lehetőségeket is megnyithat. Mindezek pedig még “értékesebbé” tehetik őket a munkaerőpiacon.

Az interim menedzser munkája során nem csupán új vállalatokat, de gyakran teljesen új iparágakat is megismerhet, ezzel is színesítve szakmai portfólióját. 

5. Egyértelmű célok, projekt-fókusz

Az interim menedzsmentnek 5 fő típusát különböztetjük meg, amelyek között átfedés is lehet:

  • szakértői menedzsment,
  • áthidaló menedzsment,
  • válságmenedzsment, 
  • változásmenedzsment, 
  • projektmenedzsment.

Az interim  menedzsert a megbízó vállalat helyzetétől és igényeitől függően, a fenti kategóriák valamelyikére szerződtetik, és ugyanakkor a feladatokat, célokat és határidőket világosan meghatározzák: mit várnak az interim menedzsertől és mennyi idő alatt. Az egyértelmű célok és a projekt-fókusz segít a hatékonyság növelésében és a motivált munkavégzés fenntartásában. 

Ez nemcsak az interim menedzserekre, hanem a körülöttük dolgozókra is igaz. A világos célok kitűzése segít, hogy mindenki egy közös jövőkép felé dolgozzon és hogy a fókusz a megfelelő helyre kerüljön. Az egyértelmű célok mindenkit elszámoltathatóvá, a sikert pedig számszerűsíthetővé teszik, így egy interim projekt alkalmával a menedzsment tagjai is pontosabban látják munkájuk eredményét, amely fenntarthatja motivációjukat.

Ha ennyi pozitív hozadéka van, akkor miért nem lesz mindenkiből interim menedzser? A válasz egyszerű: azért mert az interim menedzsment egy életforma, ami nem való mindenkinek. A senior menedzserek közül sokakat visszatart például az alkalmazotti lét vélt vagy valós biztonsága. Mások jobban preferálják a megszokott környezetüket és el sem tudják képzelni, hogy 3-6 havonta más vállalathoz, más irodába üljenek be dolgozni. Vannak, akiket koruk és ebből adódóan az egyetlen munkakörnyezetben szerzett szakmai tapaszalatuk korlátoz. Nem mindenki tartja magát elég rugalmasnak, hogy megfeleljen a folyamatosan változó körülményeknek. A fenti cikk alapján azonban talán már számodra is látható, hogy más vezetőket is inspirálhat egy interim vezető motivációja.

Ha vállalatodnak átmeneti segítségre lenne szükséged egy profi szakembertől, érdemes megfontolnod egy interim menedzser megbízását. Foglalj le egy ingyenes konzultációt és munkatársaink segítenek megtalálni az optimális megoldást. 

Forrás:

  1. Munkával kapcsolatos motivációk és elégedettség – személyorientált elemzés: http://real.mtak.hu/88505/1/0016.2018.73.3.3.pdf