Így látjuk a kiégést interim-szolgáltatóként

Interim szolgáltatást nyújtó csapatként napi szinten kommunikálunk HR osztályokkal, felsővezetőkkel, így testközelből látjuk a céges folyamatokat – a kiégést is. Most azt fejtegetjük, miként kapcsolódik az interim szolgáltatás a kiégéshez, hogyan tud segíteni annak elkerülésében, illetve, ha már megtörtént a baj – a mielőbbi rendbehozásában. Az interim menedzsment egy újabb felhasználási környezete következik.

Kiégés: lassú elhamvadás

Kiégés. Burnout. Súlyos szavak, melyeket egyre gyakrabban hallunk. A fogalom 1974-re vezethető vissza, amikor a német származású amerikai pszichológus, Freudenberger tanulmányozta a “betegséget”. Ma pedig már nem csak egy orvosi / pszichológiai körökben ismert fogalom – hanem a munkavállalók és munkaadók világszerte rettegett jelensége, amivel milliók küzdenek. 

Nem véletlenül jelent meg épp 2020-ban a Business Burnout Biblia. Ugyanígy a Forbes magazin első különszáma, 2021 májusában épp a kiégés témáját dolgozza fel. És az sem véletlen, hogy a szintén idei év elején megjelent 444.hu cikk, Horváth Bence tollából többszázezres olvasottságú lett (címe: Fiatal felnőttek, akiknél a kiégés alapállapot) – a téma tehát látványosan a felszínre került, és sok embert foglalkoztat. Hogy számokkal is igazoljuk: a Deloitte 2021-es felmérése alapján, a megkérdezettek több, mint háromnegyede tapasztalt már kiégést a munkahelyén.

munkaban elfaradt es feltoltodott ferfi

A kiégéshez vezető út

Veszélye abban rejlik, hogy nehéz észlelni a tüneteit, és általában túl későn diagnosztizálják – akár az elszenvedőjének saját magán, akár a környezetében lévők számára. De mi is vezet idáig?

Több tényező is okozhatja, illetve azok együttállása: az elismerés hiánya, a folyamatos munkahelyi stressz, a munkájuk értékével nem összemérhető anyagi juttatások, a sok túlóra és hétvégi munkák, kevés támogatás (egyedüllét érzése), túl nagy felelősség, túl nagy áldozathozatal – ezek mind elősegítik a kiégést. 

A folyamat nem egyik hónapról a másikra, hanem hosszú távon zajlik: az érintett mintha egy lépcsőn sétálna lefelé, és amikor észbe kap, akkor már jó pár lépcsőfok magasodik fölötte, amin a kiégett állapotban már lehetetlen visszamászni.

A kiégés tünetei

Fontos, hogy tisztában legyünk minden apró jellel: akár magunkon tapasztaljuk, akár a kollégáinkon. Ezekről beszélni szükséges, mert korai stádiumban még elkerülhető a kiégés. A legjellemzőbb tünetek:

  • folyamatos fáradtság, kimerültség, mind testileg és lelkileg, ami gyakorlatilag független a pihenéssel töltött időtől
  • bizonyítási kényszer, önfeláldozás, túlórázás
  • saját igények háttérbe helyezése
  • közömbösség, lehangoltság, fásultság jelei
  • érzékenység a stresszre
  • depresszió, céltalanság
  • önértékelési problémák
  • visszahúzódás, egyre csökkenő nyitottság a csapatmunkákra
  • személyes kapcsolatok leépülése

Interim menedzsment: gyógyír lehet a kiégésre?

Az interim menedzsment feladata a vezető ideiglenes pótlása – a koncepció használható mind a kiégés megelőzésére, mint a kiégést követő helyettesítésre. A következőkben három különböző forgatókönyvet vizsgálunk meg, amelyekben mind hatékony megoldás lehet az interim menedzsment.

Kiégés megelőzése interim menedzsmenttel

Adott egy vezető, akin a kiégés első jelei mutatkoznak. Úton van afelé, hogy akár komoly kiégési problémája alakuljon ki – az ilyen helyzetben fontos, hogy ez mielőbb kiderüljön, egyúttal a vezetőt tehermentesíteni szükséges, hogy szociálisan és pszichológiailag visszazökkenhessen a normál állapotába. 

Ez idő alatt hatékony megoldás lehet egy interim menedzser bevonása, aki működhet helyettesként, mint tehermentesítő, de akár a feladatok egy részének átvállalásával új pozíció is kialakítható az interim menedzser számára. Az interimes addig tevékenykedik a cégnél, amíg ki nem kristályosodik az új felállás, illetve amíg a vezető helyzete stabilizálódik. 

Kiégett vezető pótlása interim menedzserrel

A második forgatókönyvünkben sajnos már megtörtént a baj: a történet elszenvedője komoly kiégéssel küzd, munkáját egyre nehezebben látja el, vagy akár már fel is adta – felmondott, fizetés nélküli szabadságra ment, vagy le is betegítette a stresszes állapot. 

Ilyen esetben hirtelen van szükség pótlásra, és egy komoly pozíció esetén minden hét, nap számít, ami a vezető hiányában telik. Ekkor jön jól egy interim szolgáltató, ami egy alapos, ám gyors kiválasztást követően gyakorlatilag azonnal be tud állítani egy interim menedzsert. E vezetők kifejezetten a határozott idejű, magasabb felelősségkörű pozíciókra szakosodtak, és külsősként szerződnek az adott időtartamra.

naplementeben meditalo no

Sabbatical-on lévő vezető helyettesítése

Sok vezető már időben észreveszi a jeleket, és maga dönt úgy, hogy érdemes átgondolnia a helyzetét, életét – mit ért el eddig, hogyan szeretné folytatni, milyen problémákkal kell foglalkoznia. A sabbatical – hosszútávú távollét, jellemzően egy év – lehetőséget ad a megpihenésre, a régi vágyak megvalósítására, az új lendület megszerzésére a jövőt illetően.

Ez tipikusan olyan időszak, ami határozott ideig tart, tehát előre ismeretes az az időtartam, ameddig szükség lesz a pótlásra. A cég dönthet úgy, hogy átcsoportosítja a kiesett vezető feladatait a többi kolléga között, netán felvesz egy új alkalmazottat, de ha interim menedzser végzi a pótlást, akkor a sabbatical-on lévő alkalmazott pozíciója is biztonságban marad: ugyanabba térhet vissza, ahonnan elbúcsúzott, mindezt úgy, hogy távolléte alatt a feladatkörét is ellátták.

A fenti három példa csak néhány az interim menedzsment széleskörű felhasználási területei közül. Ismerd meg a többit is, lehet, hogy épp a te céged jövőjéhez is hozzájárulhatunk: minden, amit tudnod kell az interim management szolgáltatásokról.

Ide kattintva pedig elolvashatod korábbi cikkünket arról, hogy milyen helyzetekben érdemes még interim menedzsert bevonni!

20 Évesek lettünk

Két évtizede élen járunk a hazai interim vezetőpótlásban. Innovatív és tartós megoldást biztosítunk a legváratlanabb helyzetekre is.