Vadászat alatt szorít az idő igazán: hogyan pótold a munkaerőt, míg a fejvadász megtalálja az ideális jelöltet?

Nem kívánjuk senkinek sem, de muszáj beszélni róla: tegyük fel, hogy első számú vezetődre az egyik nap még céged bástyájaként támaszkodhatsz, másnap viszont hűlt helyét találod. Túlzásnak tűnhet, de a gyakorlat sajnos azt mutatja, nagyon is jellemző lehet az ilyen gyors váltás is, legyen szó felmondásról, hosszabb betegszabadságról, cégen belüli átigazolásról és így tovább (ebben a cikkben bővebben írtunk a témáról). Mi az első gondolatod, hogy pótold a kiesett munkaerőt? Álláshirdetés? Fejvadász? Működhet, időd viszont nincs ennyi. Bemutatjuk az interim menedzsmentet.

Kiesett a vezetőd, és azonnali pótlásra van szükséged. Sokan úgy oldják meg, hogy beállítanak egy csapattagot és hirtelen új titulussal látják el – míg mások az ismeretségi körben keresgélnek. Azonban mégiscsak az első számú vezetőd helyettesítéséről van szó, akinek egészen egyedi kvalitásai voltak. Az ilyen emberek nem az égből potyognak: hacsak nincs nagy szerencséd, nem fogod tudni az említett módszerekkel pótolni.

Ezért, hogy biztosra menj, feladhatsz álláshirdetést, vagy megbízhatsz fejvadász partnert. A fő problémád viszont még mindig nem oldódott meg: azonnali segítségre és pótlásra van szükséged. A többkörös interjúk lefolytatása, az ideális jelölt felkeresése hetekig, hónapokig – sőt, speciális felsővezetői szinteken van, hogy még fél évig is – eltarthat, még fejvadász megbízásával is.

A következőkben azt mutatjuk meg, mikor érdemes használni az interim menedzsmentet, és helyettesítheti-e a fejvadász tevékenységét. A cikk végére el szeretnénk érni, hogy ha beüt a krach, felkészülten nézhess szembe a sürgető helyzet nehézségeivel, és tudd, hova fordulj.

fejvadász munkája és interim menedzser munkája

Míg a recruiter elmegy vadászni, az interim menedzsered akcióba lendül

Nem szeretnénk vitatni a fejvadászat hatékonyságát – egyszerűen csak arra világítunk rá, hogy időbe telik megtalálni az ideális jelöltet, még a legjobb fejvadásznak is. Egy statisztika alapján ugyanis egy recruiter napi tevékenysége során 86%-ban olyan jelöltekkel van kapcsolatban, akik már alkalmazásban állnak és éppen nem nyitottak a váltásra. Így az új jelöltre ők álláshirdetés révén találnának rá – ez pedig időbe telik.

Az interim menedzsment épp az ilyen átmeneti helyettesítésre megalkotott HR koncepció. Lényege, hogy egy külsős segítséget hoz a cégedbe, területén kiemelkedő szakértelemmel rendelkező, vezető szintű személyt, aki átmenetileg (ez is a szó jelentése – interim: átmeneti) ellátja a feladatokat, míg az végleges személy kiválasztásra kerül. Az interim menedzser nem lesz a cég alkalmazottja, külsős szerződőként segít.

Így amíg a fejvadász megtalálja az ideális személyt, az interim menedzser kiválóan helyettesítheti a kiesett vezetőt.

Az említett átmeneti időtartam egyébként széles skálán mozog, de jellemzően egy-két hónaptól kezdve akár még egy-két évig is eltarthat – ez utóbbi nyilván egyéb projektek esetén, ahol nem pótlás céljából alkalmaznak interim menedzsert (sok egyéb helyzetben is ideális az interim koncepció, erről korábbi cikkeinkben is írtunk).

három fiatal együtt dolgozik egy projekten

Amikor az interim menedzsment fejvadász helyett is működhet

Az előző blokkban azt vizsgáltuk meg, mennyire hatékonyan segítheti az interim menedzsment a rekrutálási szakaszt, most pedig olyan helyzeteket vizsgálunk meg, ahol az interim menedzsment akár teljes mértékben ki is válthatja a fejvadász tevékenységét.

Jellemzően olyan esetekről van szó, ahol előre tudni, hogy átmeneti helyettesítés / pótlás szükséges. Betegszabadság, sabbatical, külföldi kiküldetés, és így tovább. De beszélhetünk olyan egyedi, határozott idejű projektekről is, mint például új gyáregység indítása, új termék bevezetés, termelés optimalizálás. Tudván, hogy ideiglenes pozícióról van szó, okos gondolat egyből egy interim szolgáltatót megbízni, hiszen ezek a cégek kifejezetten olyan vezetőket szerződtetnek, akik a határozott idejű munkakörökben “szocializálódtak” – nem céljuk hosszú távon a cégnél maradni, feladatuk elvégzésével új helyen folytatják munkájukat.

Az interim menedzsment másik kiváló előnye az azonnaliság. Ha interim szolgáltatón keresztül keresel interim menedzsert, a gyors kezdés garantált: az interim.hu például több száz interim menedzserrel rendelkezik szakmai kapcsolati hálójában. Az interimesek körében nem ritka a válságmenedzsment sem: így a gyors reakcióidő, az azonnali hadbaállítás alapvető jellemzői az interim szolgáltatásnak. 

A konklúzió tehát az, hogy az interim menedzsment akkor ideális, amikor szakmai vagy időhiány miatt nem oldható meg belső erőforrásokból a helyettesítés. 

De érdemes elidőzni még az időtényezőn – valóban gyorsabb az interim menedzsment a fejvadász megbízásánál? Az alaposabb illusztrálásához nézzük meg a toborzási folyamatot fejvadász és interim szolgáltató esetén: 

A fejvadász és az interim szolgáltató munkájának lépései:

Fejvadász:

  1. Fejvadász megbízása,
  2. a fejvadász megkeresi a megfelelő személyt;
  3. megállapodás a jelölttel, alkalmazott felvétele,
  4. betanulás,
  5. pozíció tényleges betöltése.

Interim szolgáltató:

  1. Interim szolgáltató megbízása,
  2. az interim szolgáltató megkeresi és megbízza a megfelelő személyt,
  3. az interim menedzser átvilágít,
  4. javaslatot tesz,
  5. megvalósít.

A fentiekből jól látható, hogy az interim szolgáltató már több lépéssel korábban valós eredményeket tud hozni, szemben a fejvadász tevékenységével.

Az pedg hab a tortán, hogy nem “csak” egy interim menedzser segíti a cégedet, hanem az interim szolgáltató dedikált projektmenedzsert is biztosít, a megfelelő kapcsolattartás és az előrehaladás nyomonkövetésére.

Összefoglalva tehát a fejvadász arra helyzetre a megfelelő, ha van idő a betanulásra, és az elvégzendő feladat a munkavállaló munkakörének része – vagy amikor a feladat elvégzése után más munkakört is tudnak neki adni. Az interim ezzel szemben kiválóan alkalmas olyan helyzetekre, ahol a megvalósítás szakmai okok vagy időhiány miatt nem oldható meg belső erőforrásokból. A feladatra általában túlképzett személyről van szó, ezáltal azonnal bevethető. Nem célja saját pozíciójának erősítése és nem válik semmiféle vállalati politika áldozatává.

Dolgoztál már interim menedzserekkel? Véleményedre kíváncsiak vagyunk, írd meg bátran ide: info@interim.hu

20 Évesek lettünk

Két évtizede élen járunk a hazai interim vezetőpótlásban. Innovatív és tartós megoldást biztosítunk a legváratlanabb helyzetekre is.