Ellátási lánc logisztika

Ellátási lánc problémák vagy infláció? Követőink megszavazták mi okozza a jövőben a legnagyobb fejtörést

Az elmúlt időszak nemzetközi és hazai negatív eseménysorozatát követően iparágtól és szektortól függetlenül, valamennyi gazdasági ágazatban kihívásokkal teli időszak elé nézünk. Kíváncsiak voltunk, hogy a szakmai közösségi oldalunk követői mit gondolnak erről, ezért megkérdeztük őket, hogy szerintük melyik hátrányos tényező lesz a jövőben a legnagyobb hatással a vállalkozásokra és a munkahelyekre. Vajon a háború? Az egyre erősödő nemzetközi infláció? Esetleg az ellátási lánc problémák? 

Alábbi cikkünkből megtudhatod mire szavaztak a legtöbben. Emellett arra is fény derül, hogy miként segíthet egy interim menedzser az előttünk álló nehéz időszakban. 

Kérdőív a jövőbeni kihívásokról

Májusban egy kérdőívet indítottunk útjára a Linkedin oldalunkon, hogy megtudjuk követőink szerint mi okozza majd a legnagyobb fejtörést a vállalkozások életében, az előttünk álló időszakban. A kérdőívre több, mint száz válasz érkezett a legkülönbözőbb szektorban tevékenykedő vállalkozóktól és munkavállalóktól. A válaszadók 39%-a szerint az egyre erősödő infláció okozza majd a legnagyobb problémát, míg 9%-uk a háborút jelölte meg fő tényezőként. A legtöbben az ellátási lánc problémáit látják a legnagyobbnak; az összes szavazat 46%-a erre a válaszra érkezett. 

A szavazók 6%-a az ‘egyéb’ válaszra tette a voksát. Őket megkértük, hogy fejtsék ki kommentben, hogy miért erre esett a választásuk. Többen azt írták, hogy a fenti három tényező egyszerre okoz nehézséget. Volt aki szerint pedig a szakképzés- és munkaerőhiány jelenti majd a legnagyobb kihívást.

A válaszokat végignézve és kielemezve elgondolkoztunk rajta, hogy vajon egy interim menedzser milyen módon nyújthat megoldást ezekre a problémákra. Olvass tovább, hogy megtudd a választ.

Melyek az ellátási lánc legfőbb problémái? 

Ahogyan a fenti szavazás eredményéből láthattad, a legtöbben attól tartanak, hogy a nemzetközi ellátási láncban jelentkező problémák jelentik majd a legnagyobb kihívást a vállalatok életében. A jelenség nem újkeletű, rendkívül összetett és számtalan indok húzódik a hátterében. Ezek közül a legnagyobbak:

  • A nemzetközi szállítmányozás környezetre gyakorolt negatív hatása, amelynek csökkentése fenntarthatóbb ellátási lánc folyamatokat igényel.
  • A COVID világjárvány és az azzal járó országonként, sőt régiónként eltérő lezárások és korlátozások.
  • A gazdasági és üzleti környezet folyamatos változása, pl. a Brexit.
  • Az orosz-ukrán háború.

Ezen okok közül akár egynek a megjelenése is roppant nagy törést tud okozni egy jól bejáratott ellátási láncban. Ezek halmozódása pedig – nyugodtan mondhatjuk, hogy – inkább egymást szorzó, mint összeadó tényezőnek tekinthető.  Az ellátási láncra nehezedő problémák jelenleg szinte minden ágazatban éreztetik negatív hatásukat. Vagy közvetlenül, vagy a kialakuló hiányok és egyre növekvő költségek által közvetetten. A globális ellátási lánc másik nagy hibája a rugalmatlanság és a diverzifikáció hiánya. Azok a vállalatok például, amelyek szinte csak Kínai beszállítókkal dolgoznak, nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A szállítási költségek bizonyos termékek esetén ugyanis akár 600%-al megemelkedtek.   

A nemzetközi ellátási lánc szakadásai globális ellátatlansági helyzeteket szülnek, amelyek további gazdasági, szociális, politikai krízisekhez vezetnek. A probléma nagyságához mérten, azok kezelése sem egyszerű, még a legtapasztaltabb cégvezetés számára is problémát okoz. A jelenkori intenzív globális és lokális ellátási láncok zavaraira, valamint azok hatásának csökkentésére irányuló hagyományos stratégiák egyre kevésbé alkalmazhatóak. Új, innovatív megoldásokra van szükség, amelyhez sok esetben elengedhetetlen egy, a probléma mértékének megfelelően tapasztalt szakértő bevonása.

Hogyan segíthet az ellátási lánc menedzsment?

Az ellátási lánc problémája rendkívül összetett. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az okok, valamint a hatékony megoldás felkutatására és annak sikeres alkalmazására sincs egyszerű recept. Számlatan vállalkozás szembesül azzal a kihívással, hogy a problémák negatív hatásait egyetlen menedzserük tapasztalata és szaktudása sem tudja kezelni, vagy legalábbis semlegesíteni. 

Interim menedzser megbeszélése asszisztenssel

A megoldás az ellátási lánc feltérképezése és monitorozása, a forgatókönyv-elemzések (mi lenne, ha), érzékenységi számítások (mi bánt a leginkább), valamint a készenléti tervek kidolgozása. Ezek ugyanis segíthetnek a cégeknek még az ilyen globálisan átható eseményekkel szembeni ellenállásban is. Ez természetesen nem azt jelenti, azt hogy az ellátási lánc problémái a sikeres beavatkozást követően ne érintenék többé a vállalkozást.  Az ellátási lánc menedzsment a következmények mérséklésében és a válság fokozatos lecsengése utáni gyorsabb kilábalásban nyújt hatékony segítséget. Emellett pedig sok szervezetnél egyre növekvő igény mutatkozik a fenntarthatóság ellátási láncba való beépítésére is. 

Itt viszont felmerülhet a kérdés: mi a megoldás abban az esetben ha egy vállalat segítségre szorul az ellátási lánc menedzsmentben, de nem tudnak, vagy nem akarnak egy teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztatni ebben a munkakörben? 

Interim menedzser megbízása az ellátási láncban felmerült problémák kezelésére

Az interim menedzserek olyan szakemberek, amelyek átfogó és mély szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal segítik a cégeket, időszakos projektek keretében. Az ellátási lánc menedzsmentjével megbízott interim menedzser a vállalat szükségleteitől és tevékenységétől függően effektív segítséget nyújthat többek között az anyagáramlás hatékonyságnak optimalizálásában, a kereskedelmi, logisztikai és egyéb folyamatok átszervezésében és javításában is. 

Az interim menedzser kiemelt hatékonysággal dolgozik: az együttműködés kezdetén a helyzet felmérést követően feladatai és céljai egyértelműen meghatározásra kerülnek, így kizárólag ezekre tudnak fókuszálni a megbízatásuk alatt. 

Interim menedzser munka közben

Milyen más területen segíthet még az interim menedzser?

Az ellátási lánc problémája sajnos nem az egyetlen, amellyel a vállalatok vezetésének szembe kell néznie a közeljövőben. Előfordulhat, hogy átszervezésre lesz szükségük, váratlanul felmerült vezetői erőforrás hiány pótlását kell kezelniük, vagy a válságkezelésben lesz szükségük segítségre. Egy interim menedzser megbízása mindhárom helyzetre hatékony megoldást nyújthat. 

Az interim menedzser azonnali és maradandó eredményt tud nyújtani a megbízó számára, amely a jelenlegi bizonytalan időkben elengedhetetlen a válságba vagy válság közelébe került vállalatok számára.

További kérdésed van az interim menedzsmenttel kapcsolatban? Foglalj időpontot az ingyenes konzultációnkra!

20 Évesek lettünk

Két évtizede élen járunk a hazai interim vezetőpótlásban. Innovatív és tartós megoldást biztosítunk a legváratlanabb helyzetekre is.