Növekedési grafikon - az interim menedzsment népszerűsége évről-évre nő

Bővülő lehetőségek az interim menedzsmentben – 2022-es tendenciák

Gondoltad volna, hogy az interim menedzsmentnek már nemzetközi ernyőszervezete is van? A neve International Network of Interim Manager Associations (INIMA) azaz Interim Menedzser Egyesületek Nemzetközi Hálózata. A szervezet célja, hogy partnerszövetségeket hozzon létre, segítse a tagjai közötti tudáscserét és előremozdítsa az interim menedzsment szakmát. 

A INIMA legutóbbi nemzetközi felmérése alapján megállapította, hogy “a 2021-es egy jó év volt az interim menedzsment szakma számára”. 

Hogy ez pontosan mit is jelent? Alábbi cikkünkből mindenre fény derül.

Interim menedzsment helyzete Európában

Az INIMA legújabb, idén tavasszal megjelent átfogó interim menedzsment felméréséhez 800 szakembert vontak be, akik a legkülönbözőbb vállalatoknál láttak el ideiglenes vezetői feladatokat az elmúlt időszakban. A felmérés vizsgálta a menedzserek átlagos megbízási idejét, demográfiai adatait, az őket megbízó ügyfelek fő kihívásait, illetve a megbízások jellegét. A szervezet jelenleg tíz európai országban képviselteti magát: Egyesült Királyság, Svájc, Spanyolország, Portugália, Lengyelország, Lichtenstein, Olaszország, Németország, Franciaország, Ausztria.

A kutatás eredménye alapján 2021-ben, a vizsgált országokban átlagosan 7%-kal nőtt az interim menedzserek megbízásának hossza az előző évhez képest. A szomszédos Ausztriában és az Egyesült Királyságban volt kiugróan magas a növekedés. Ezekben az országokban az interim menedzserek által kiszámlázott munkanapok száma 16%-kal nőtt 2021-ben. Az átlagos megbízási idő egyébként 11,6 hónap volt a vizsgált országokban.

Ennél is biztatóbb adat, hogy a 2022 januárjában megbízott interim menedzserek száma átlagosan 12%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az interim menedzsment fellendülése a Covid világjárvány miatti visszaesés után Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Ausztriában volt a legjelentősebb.

Mely szektorokban és milyen kihívásokra kerestek megoldást a cégek?

A három leggyakoribb szektor, amely interim menedzsert alkalmazott a felmérés szerint az alkatrészgyártás és gépészet, az autóipar és az IT. Vannak ettől eltérő adatok is az egyes országokban: Franciaországban például a szolgáltatóipar is benne volt a TOP 3 szektorban, Lengyelországban pedig az építőipar.

A megkérdezett interim menedzserek arról számoltak be, hogy leggyakrabban változásmenedzsmenttel bízták meg őket, illetve a folyamat átalakításokkal összefüggő nehézségeket kellett megoldaniuk. Ezek mellett a projektmenedzsment és az üzletfejlesztés voltak azok a területek, amelyre az európai megbízó vállalatok interim menedzsment megoldást vettek igénybe. 

További érdekes adat, hogy az európai interim menedzserek 61%-a “C” vagy annál magasabb szintű vezetői megbízást látott el.

Női interim menedzser az irodában

Melyek a legkeresettebb interim szakértői területek Európában?

A felmérésben részt vett országok az alábbi szakterületeken vették leggyakrabban igénybe az interim menedzsment szolgáltatást:

  • általános menedzsment 31%
  • Termelés irányítás 9,4%
  • pénzügy 9,2% 
  • humán erőforrás 9%
  • értékesítés 7%

Ezek az össz-európai  eredmények, az egyes országokat külön elemezve az arányok eltérőek lehetnek. Ausztriában például a cégek 52,4%-a általános menedzsment területre szerződtetett interim szakembert. Olaszországban pedig, a maga 20%-ával kiugróan magas volt az üzemeltetéssel megbízott interim menedzserek aránya. Az Egyesült Királyságban leginkább pénzügyi és HR területen volt szükség interim szakember megbízására.

Interim menedzsment Magyarországon

Az interim menedzsment hazánkban még kevésbé ismert, mint Nyugat-Európában, de népszerűsége évről-évre nő. Mi, az Interim Kft-nél arra törekszünk, hogy minél több vállalattal megismertessük ezt a sokoldalú innovatív lehetőséget, amellyel nem csak az időszakos vezetőpótlást oldhatják meg hatékonyan, de az interim menedzser értékes szakértelemét és tapasztalatát is kamatoztathatják.

Milyen esetben lehet jó döntés az interim menedzsment?

Az interim menedzsment gyors és megbízható megoldást nyújt az átmeneti vezetői erőforráshiányra. Alkotói vagy szülési szabadság, hirtelen távozás, esetleg hosszabb betegszabadság – bármi is legyen az oka a vezető távollétének, a gyors pótlás elengedhetetlen a vállalatok megfelelő működéséhez és versenyképességük megőrzéséhez. Az interim menedzser tapasztalt szakértő, aki képes gyorsan adaptálódni az új munkakörnyezethez és azonnal munkához is lát. Segítségével zökkenőmentesen folytatható a működés, amíg az alkalmazott vezető visszatér,  vagy megtalálják az utódját.

Interim menedzser megbízása

A szakmaspecifikus, egyszeri, vagy átmeneti projektekre sok vállalat határozott idejű szerződéssel próbál szakembert találni. Ez azonban hosszadalmas kiválasztási procedúrával és adminisztrációval jár, az alkalmazott vezető pedig nem feltétlenül lesz motivált abban, hogy kiválóan teljesítsen. Az interim menedzsment ebben a helyzetben is kitűnő megoldás lehet. Az interim szakember tudását és tapasztalatát felhasználva segít a vállalatnak az adott projekt(ek) sikeres megvalósításában, majd megbízatásának lejártával távozik a következő megbízójához. A projekt sikerében az interim menedzser is érdekelt, hiszen ezen múlnak jövőbeni megbízásai.

Egy válságba került vállalat jövője múlhat azon, hogy talál-e gyors és szakértő segítséget a problémáira. Egy erre a területre szakosodott interim menedzser azonnal képes felmérni a helyzetet, átlátni a lehetőségeket és válságkezelési tervet készíteni, amelyet a gyakorlatba is átültet. Így nyújtva teljes körű megoldást a nehéz helyzetre.

Alkalmazott vs. Interim menedzser költségek

Hazánkban az egyik leggyakoribb tévhit az interim menedzsmenttel kapcsolatban, hogy jóval magasabb díjjal jár, mint egy alkalmazott menedzser. Ez a valóságban nem ennyire egyértelmű, hiszen egy alkalmazott vezető költségei nem merülnek a ki a munkabérben. Számos más tényezővel is számolni kell. 

Ha szeretnéd összehasonlítani az interim és az alkalmazott vezető költségeit, akkor használd az interim kalkulátorunkat, amelyet kifejezetten erre a célra készítettünk.

Végszó

Ahogyan az az INIMA felméréséből is látszik, az interim menedzsment létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen és népszerűsége lassan, de biztosan növekszik Európában. Az elmúlt években a legkülönbözőbb szektorokban tevékenykedő vállalatok találtak hatékony megoldást kihívásaikra interim menedzserek segítségével, az autóipartól az IT és gépészet területeken át a gyártóiparig. 

Hazánkban is egyre több vállalat használja sikerrel a cégünk által nyújtott innovatív megoldást átmeneti vezetőpótlásra.  Mi sem mutatja ezt jobban, mint ügyfelünk interim menedzser sikersztorija

Kérdésed van a témában, vagy interim menedzsment megoldásra van szükséged? Kérd ingyenes konzultációnkat és kollégáink hamarosan felveszik veled a kapcsolatot. 

20 Évesek lettünk

Két évtizede élen járunk a hazai interim vezetőpótlásban. Innovatív és tartós megoldást biztosítunk a legváratlanabb helyzetekre is.