Cégvezető az üzleti statisztikák elemzése közben - globális infláció okozta kihívások

Globális infláció és az interim menedzserek szerepe a megoldásokban – az agilitás a kulcs?

Alig lábaltunk ki a COVID-19 világjárvány okozta nemzetközi egészségügyi és logisztikai nehézségekből, rögtön megérkeztek annak közvetett negatív hatásai többek között a nemzetközi ellátási lánc további problémáinak formájában. Ezt tetézi a februárban kitört orosz-ukrán háború, az élelmiszer-, energia-, és üzemanyag ellátási problémák, valamint részben ezeknek köszönhetően a mindenhová begyűrűző, egyre erősödő globális infláció. Napjaink nemzetközi gazdasági helyzetében szinte csak egy dolog a biztos: a bizonytalanság. 

Néhány hónappal ezelőtt megkérdeztük a szakmai közösségi oldalunk követőit, hogy szerintük mi okozza a jövőben a legnagyobb kihívást a vállalatok számára. A válaszadók közel 40%-a az inflációra tette voksát. Legújabb cikkünkben ezzel a problémával foglalkozunk közelebbről és megnézzük, hogy az interim menedzsment miként nyújthat megoldást a nehéz helyzetbe került vállalatok számára. Talán egy agilis interim menedzser megbízása a kulcs? 

Globális infláció számokban

Az egyik legátfogóbb nemzetközi adatbázis, a GlobalData által közölt legfrissebb statisztika szerint a globális infláció 2022 végére várhatóan 7,5%-ra emelkedik majd, többek között az élelmiszer-, üzemanyag-, energia- és ellátási láncban levő hiányok és a láncok megszakadása miatt. Európában az orosz-ukrán háború, az Oroszországgal szemben kiszabott szankciók valamint az euró gyengülése tovább fokozzák a nyomást az amúgy is feszült globális piacon. A GlobalData 2022 júliusában emiatt 9,4%-ra módosította 2022-re vonatkozó európai inflációra vonatkozó előrejelzését. 

Hazánk az európai átlagnál is nagyobb kihívások elé néz: a KSH legújabb közleménye alapján idén júliusban 13.7%-os volt az infláció, amelyre a 90-es évek vége óta nem volt példa. 

Az emelkedő infláció és a gazdaság lassulása kisebb vagy nagyobb mértékben, de valamennyi iparágban működő cégre, így a te vállalatodra is hatással van. Az elkövetkezendő időszak egyik legnagyobb kihívása várhatóan az ehhez való igazodás, az inflációs nyomás miatti ár- és működési stratégia változtatás lesz. A vállalatoknak azonban ügyelniük kell rá, hogy ez ne befolyásolja negatívan az értékes fogyasztói és/vagy ügyfélkapcsolatokat. Az árrés mértékének és tömegének fenntartására való törekvésben nehézséget okoz továbbá az infláció fogyasztókra gyakorolt hatása: csökkenő fizetőképességük és keresletük. 

Hogyan válaszolhatnak és reagálhatnak a vállalatok ezekre a kihívásokra a hatékony működés és versenyképesség megőrzése érdekében? 

Agilitás, avagy az interim menedzsment szerepe a megoldásokban

Az agilitás a latin agilitas szóból ered. Jelentése mozgékony, tettrekész. Ez remekül összefoglalja, hogy mire van szükség erős versenyhelyzet vagy egy válságba került vállalat esetén: egy erős mozgatórugóra, azaz vezetőre, aki a megfelelő irányba megy és tereli a cég üzleti folyamatait. Az üzleti agilitás egy szervezet azon képessége, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljon a változásokra a korábbi stabil konfiguráció módosításával. Az üzleti agilitást egy vállalat úgy érheti el, hogy az árukat és szolgáltatásokat, valamint azok árait a vevői igényekhez igazítja, folyamatosan alkalmazkodik az üzleti környezet változásaihoz miközben erőforrásait hatékonyan és rugalmasan használja.

A magas globális infláció közvetlen vagy közvetett hatásai számtalan vállalatot állíthatnak – a menedzsment által korábban nem tapasztalt – kihívások elé, amelyek gyors, agilis és szakértő kezelésén akár a vállalat jövője is múlhat. Ahogyan azt az egyik legnagyobb nemzetközi vezetési tanácsadó cég a McKinsey & Company is kifejtette egy korábbi tanulmányában, az agilitásnak kulcsfontosságú szerepe van a nehéz helyzetbe került vállalatok esetében. 

A jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetben a versenyképesség megőrzésének az éberség (kockázat érzékenység), a folyamatos útkeresés, az új alternatívák feltárása, valamint a potenciális üzleti lehetőségekre adott gyors reakció elengedhetetlen feltételei. Emelett az agilis (együttműködésen, iteratív és átlátható folyamatokon alapuló) döntéshozás is rendkívül fontos szerepet kap. 

Ezt bizonyítja egy több mint 2000 vállalat bevonásával készült nemzetközi felmérés is, amelynek eredményeiből egyértelműen látszik, hogy az agilitást sikeresen integráló vállalatok sok más előnyös változás mellett, 30%-kal jobb működési teljesítményt és hatékonyságot produkáltak az átalakulás után.

Interim menedzsment és agilitás a globális infláció kezelésére

Előfordul, hogy az agilis működésre való átállás megköveteli a szervezet folyamatainak újratervezését, átszervezéseket, új stratégiák kialakítását, és olyan változások bevezetését, amelyekben a vezetőség egyetlen tagjának sincs tapasztalata. Mit tehetnek ilyenkor a vállalatok?

Akár a válságkezelés, akár a versenyképesség hosszú távú megőrzése, vagy a nem várt nehézségek leküzdése a cél, az interim menedzsment rövid időn belül hatékony megoldást nyújt a vállalatok számára azzal, hogy egy gyakorlatias vezetőhöz juttatja a céget. Az interim menedzser egy tapasztalt vezető, aki megbízását követően azonnal munkához lát és a megbízó vállalat által kitűzött célokra összpontosítva biztosítja az üzletmenet folytonosságát. Az interim menedzsment átmeneti megoldást nyújt a vállalatok számára, ez azonban nem azt jelenti, hogy csak rövid távon van pozitív hatással azok működésére. Egy tapasztalt interim menedzser vezetésével a cégek hatékonyan integrálhatják az üzleti agilitást a folyamataikba és tevékenységeikbe, amelyek hosszú távon biztosítják a váratlan kihívásokhoz és nehéz helyzetekhez való gyors alkalmazkodást, valamint a versenyképességet.

Reziliens vállalati kultúra kialakítása interim menedzser segítségével

Az agilitás mellett, napjaink bizonytalan és gyorsan változó gazdasági helyzetében sok szervezet számára kiváló megoldás lehet egy rugalmasan ellenálló, azaz reziliens vállalati kultúra kialakítása is. Ha az alkalmazottak és a szervezet kultúrája ellenálló, csökken a stressz szintje, nő a teljesítmény, és könnyebben megoldódnak a konfliktusok. Egy rugalmas szervezeti kultúrában a vezetőség és az alkalmazottak is tisztában vannak vele, hogy egy vállalat életében bármikor bekövetkezhetnek olyan változások, amelyek miatt el kell hagyniuk a komfortzónájukat és kreatív megoldásokat kell találniuk a további működés érdekében. A reziliens vállalatokra nem jellemző a pánikhangulat, ismeretlen helyzetben is képesek objektíven gondolkodni és cselekedni. A kudarcot ugyanis sokkal inkább leckének tekintik, az alkalmazottak számára pedig nem jár megrovás a vállalati status quo megkérdőjelezéséért. Ezáltal nő az elkötelezettségük és az innovációra való törekvésük. Mint minden más szervezeti változtatás, a reziliens vállalati kultúra kialakítása is a vezetőséggel kezdődik, akik meghatározzák a válsághelyzetekre való reagálás alaphangját.

Interim menedzser - az interim menedzsment megoldás a vállalati változásmenedzsment kezelésére

Az ilyen típusú, átfogó változásmenedzsment végrehajtásához azonban speciális szaktudás és tapasztalat szükséges, amelyet a cégek gyakran nem tudnak belső humán erőforrásból megoldani. Ebben az esetben dönthetnek egy hozzáértő interim menedzser megbízásáról, aki átfogó szakmai és/vagy iparági tapasztalatát kamatoztatva hatékonyan levezényli az új folyamatok kialakítását és az ellenállóbb vállalati kultúra felépítését. 

Ha többet szeretnél tudni a témáról, olvasd el korábbi cikkünket az interim menedzsment egyre növekvő szerepéről az európai vállalatok változás menedzsmentjében

Interim menedzsment: hosszú távú megoldás átmeneti problémákra

Egy interim menedzser gyorsan és hatékonyan be tud avatkozni a vállalat működésébe, tapasztalata pedig akár egy krízishelyzetbe került céget is megmenthet és stabilizálhat. Szakértelmével hozzájárul, hogy a megbízó cég gyorsan és hatékonyan alkalmazkodjon a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet kihívásaihoz és hosszú távon is versenyképes maradjon. Az interim menedzsment gyakorlati támaszt ad a vállalatok számára. Segíthet az üzleti agilitás és reziliens vállalati kultúra kiépítésében is, így nyújtva hosszú távú megoldást átmeneti problémákra. 

Ha vállalatod olyan kihívások elé került, amelynek kezelésére tapasztalt, külső szakértő bevonására van szükséged, kérj egy ingyenes konzultációt. Dedikált projekt menedzsert biztosítunk számodra, akinek támogatásával és az interim menedzser segítségével elérheted a vállalatod számára kitűzött célt.